<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d7293959081267019399\x26blogName\x3dDaisies+\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://dancingqueeens.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://dancingqueeens.blogspot.com/\x26vt\x3d-857940095950193281', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
Dancing Daisies
biography

YOU CAN CALL ME HAWA

I'm a just an ordinary girl with a big dream; which I want to contribute something to the religion, society and nation. My story was not too pleased to be read by you because all of the immature content was part of me. But my mature part is quite enough to impress you and you will say, yes she's matured.
Currently a pharmacy student in University of Malaya, Malaysia.

Tagboard


Review about SM Sains Muar (SAMURA)
22 May 2015
1 daisies



Assalamualaikum.

After quit a long time I didn't update anything due to busynessssss (bahaha ajet ajet je), so here i come back to do a review bcs I know every year there will be lots of student who will pursue thier studies at SAMURA and for sure they will do some research about it like what I always do hahahaha

So, I'm so sorry because for this entry, i will not provide any picture of dormitories, toilet or whatsoever but I'm going to brief about apa yang ada kat SAMURA yang hanya ada pelajar tingkatan 4 dan 5 sahaja! *yeay*


DORM

First of all, we will talk about dorm sebab dorm akan jadi tempat kegemaran untuk tido!!! hahahahahah ok back to the topic. Katil cam biasa la kan, double decker. loker pun besar gak jangan risau, siap boleh sumbat orang lagi rasanya hahahahaha. kipas pun banyak, dorm pun luas. so far i really love my dorm bila dah decorate huhu rasa macam rumah sendiri! 

Oh btw, dorm untuk aspuri ada 12 bagi satu rumah. So total dorm bagi 4 rumah punya dorm untuk aspuri ialah 48 buah. Satu bilik seramai 14 orang approximately.
Untuk aspura, satu rumah ada 4 buah dorm, jadi total untuk 4 buah rumah ialah 16 buah dorm.

Dorm lelaki memang ciput sebab leaki semakin pupus di SAMURA :P



TOILETS

Then we proceed about toilets. Toilets saaaangaaaat banyak ok tu menipu la banyak sangat hahaahha. satu aras ada 12 toilets and around 10 showers if im not mistaken la hahaha tapi memang banyak. Tapi lumrah asrama la kan bila peek hour memang penuh la sebab semua nak mandi. Kat SAMURA, kami guna sistem 'after' so kalau nak cop toilet ke shower ke iron ke, kena cakap"saya nak after" and hang la yr towel kat pintu bilik air orang yang tengah guna tu menandakan yang kita nak guna lepas dia la haaa gitu.


IRON

Then iron pulak takyah la angkut dari rumah buat semak je sebab iron untuk setiap dorm ada. Tapi still kena gosok kat bilik gosok la ye bukan kat dorm. FYI kat dorm takde satu suis pun sebab dah rosak and untuk mengelakkan student bawak fon and charge dlm dorm ok?


WASHING MACHINES

Lepas tu about mesin basuh! Oh yeah pasti semua orang risau macam mana nak basuh baju kan? yeah jangan risau sebab ada mesin basuh! Masa zaman akak dulu (2013/2014) mesin basuh ada yang free ada yang bayar. Tapi untuk batch seterusnya, semua kena bayar! rm2 untuk sekali guna pastu sumbat la banyak mana baju ye and jangan lupa bawak banyak hanger and sepit sebab kekadang kawasan ampaian baju tu berangin, pastu baju terbang huhuhuhuhuhuhuhuhu (selalu kena :'( sedih tau)

Btw, perkhidmatan dbi pun disediakan and semua pelajar kena byr rm90 untuk setahun kut (currently). So baju boleh hantar dobi tapi tak boleh banyak sebab sebakul besar dobi untuk dikongsi satu dorm bukan sorang sorang hantar okay


MUSOLLA

Okay adat la kalau duduk asrama mesti solat berjemaah kan baru dpt pahal belipat kali ganda tak gitu? Haha okay, kalau perempuan  DIWAJIBKAN solat fardhu di Musolla and yang laki pulak DIWAJIBKAN solat fardhu kat surau. haa nampak caps lock tu maksudnya memang wajib sewajib wajibnya okayyy


PUBLIC PHONES

Okay disebabkan fon takleh bawak kan, so pihak asrama memang dah sediakan banyaaaaaaaaaakkk public phones. Tinggal bawak duit syiling dan gayut la sepuas-puasnya! Takyah risau kalau homesick ke apa call je mak pastu nangis kat situ. Takde sape nak marah hahaah siap tak heran dah pun.
Kat kawasan public phones tu jugak ada air panas. So kalau nak buat air panas ke buat maggi ke bubur ke pun boleh. Air panas percuma je, takyah bayar ok jangan risau :)



BILIK STUDY

Alright this is the best part. Bagi mereka yang tak boleh study kat dorm sebab nampak katil je pastu ngantuk kan, bilik study juga disediakan! Sumpah bilik study dah lawaaaaaaa and seronok sangat nak study kat situ. I dont have the picture but believe me, cantek gilaaaaaaa! tapi sorry takde aircond eh cuma ada kipas je hahahahaha. Tapi still sejuk kalau pilih meja study bawah kipas macam akak selalu buat hehehehehehe :P




Okay sebenarnya banyaaaaaaaak lagi benda yang best kat SAMURA ni antaranya Dewan Besar yang aircond dia sejuk namatey, koperasi, mercu tanda SAMURA, makmal komputer yang boleh masuk tiap kali waktu rehat tanpa halangan dll lagi.

Sebenarnya, bagi akak la kan, (bahasa diri akak la ye sebab mesti adik adik yg baca ni hahahaha) belajar mana mana pun sama je. Tapi apa yang buat SAMURA ni special is the surrounding. Akak sangat suka dengan pokok pokok yang ada kat SAMURA and jalan jalan sambil dengar mp3 is the best thing ever! Lepastu SAMURA ajar akak erti berdikari, menghargai jasa mak ayah yg dah korban beribu ribu kan. So the best way to repay them is give them the best result of SPM and akak dah berjaya. Sekarang giliran awak pula.


Oh ya, kalau ada apa apa nak tanya, boleh komen je kat sini or kalau nak cepat balas, search facebook saya SITI HAWA (CY-AID) alright. I'm here to help you

Till then.

Contacts

email; hawa397@gmail.com


Affiliates

Amy Anna Marina Anis GBK Niyaz Kiddo Wolf Rui Chikienna AlynHyunnie Next?


Bygones




Take a bow

Designer: Eunice
Inspiration: Plastic!Romance
Color: Color picker tool
Icon: Reviviscent


Copyrighted by Hawa