<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d7293959081267019399\x26blogName\x3dDaisies+\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://dancingqueeens.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://dancingqueeens.blogspot.com/\x26vt\x3d-857940095950193281', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
Dancing Daisies
biography

YOU CAN CALL ME HAWA

I'm a just an ordinary girl with a big dream; which I want to contribute something to the religion, society and nation. My story was not too pleased to be read by you because all of the immature content was part of me. But my mature part is quite enough to impress you and you will say, yes she's matured.
Currently a pharmacy student in University of Malaya, Malaysia.

Tagboard


Interview degree in pharmacy and medicine with tips
31 May 2016
0 daisies



Assalamualaikum and hello peeps!

Phewwww after a week ago I did attend 3 interviews in a row, so here I am to give you know some imagination about how this interview happened! Hahahahahaha

Okay, first and foremost, aku guna bahasa melayu je la ye? Kalau tak paham gak bukak kamus hahahahahaahaha

Citer dia gini, aku dapat 3 interviews untuk sambung ijazah sarjana muda aku atau degree dalam bidang farmasi dan perubatan. Aku dapat tawaran temuduga dalam bidang farmasi dan perubatan/medic di Universiti Malaya(UM) dan juga bidang farmasi di Universiti Kebangsaan (UKM). Dan bayangkan, tarikh yang aku dapat untuk 3 interview tu adalah 3 HARI BERTURUT TURUTTTTTTTTTTTTTTT!! T.T






p/s: sorry untuk contengan merepek hahahaha


So, mula mula aku pun tak percaya yang banyak sangat iv kena attend sebab aku punya result sem 1 bukannye 4.0 (untuk pasum tapi untuk upu best 3, still 4.0) engko dah masuk engko tau la sistem dia macam mana. Aku cuma dpt 3.9 utk 1st sem tapi alhamdulillah lah dapat 4.0 untuk 2nd sem.Tapi tak mengharap apa pun zzzz (pls la i need emojiiiiiiiiiii)


So, bila dah tahu tu kan, aku tak rasa apa pun, eh nipu lah rase bersyukur je, takut ke cuak ke sikit pun idok walaupun aku tak pernah ada pengalaman iv one by one ataupun sorang sorang. Dulu lepas spm pun aku iv untuk biasiswa jpa mara tu pun in group lool. So this time, aku just pasrah je lah apa nak jadi, jadilah haha. Tapi yang kesianye bapak aku lah kena amek cuti 3 hari berderet. Dia tu dah la pekerja harapan bos. Ececeh ;P


So, mula mula, untuk interview(IV) yang first, course medic dekat UM. Sistem dia ikut sapa sampai dulu, IV dulu tapi bukan dalam bilik ok, dalam exam hall. How it was conducted? Let me explain. 





Ok nampak tak semangatnya aku nak explain sampai lukis lukis bagai? Haaaaaa so inilah dia. Yang bulat tu, interviewer, yang star tu kita acah acah bergemerlapan gitewwww~~

So dalam satu hall tu ada lah 5 group and satu group split 4 tables like above. So ni kira IV one by one sbb sorang interviewer interview sorang candidate. Untuk medic UM ni, dia ada 4 meja and 8 soalan. Satu soalan kena jawab dalam 5 minit. Satu meja 2 soalan, so kena rotate clockwise setiap meja tu 2 kali. Jadi total masa kena interview ialah 40 minutes NON STOP. WAJIB. Takkan ada yang terlepas. Soalan dia more to situation, how would you handle a situation and your opinion. Ala macam muet je. TAPI IT MUST BE IN ENGLISH. EVERYTHING WAS CONDUCTED IN ENGLISH. Dah bold tu maksudnya sampai bila bila pun gitu lah. So lebih baik practice speaking daripada kau baca itu ini. Dia tak tanya pun. Dia cuma nak tgk kau punya communication skills je and your maturity. Tapi kau kena jugak tahu current issues, Mana tau setiap tahun sistem tukar ke, Ini untuk tahun 2016 tau. Jangan cakap sis tak warning :P


Ok yang ni pulak, situation masa IV farmasi UM keesokan harinya. In a room, not in a hall macam medic, and candidates yang dapat untuk IV farmasi pun tak ramai. Tak macam Medic, panggil iv 500+, nak pilih cuma 100+ je zzzzzzzzzzzzz

So, kalau macam ni, kau rilek je. Orang yang iv tu bukannya makan orang pun. Biasanya kalau kau masuk bilik iv terus senyum, dorang akan senyum and be gentle kat korang. Haa japgi aku bagi tips untuk temuduga degree okay? 

Untuk IV farmasi UM ni, everything also conducted in english. NO BM PLS! Cuba lah sedaya upaya cakap english walaupun gagap. Kalau kau cakap melayu je, bye bye la eh? Soalan dorang tak macam medic, yang memang ada soalan yang ditetapkan. Yang farmasi ni, kita jawab je apa yang dia nak tanya. Mostly memang soalan situation la dia bagi. Takde nye dia tanya

Macam mana nak buat ubat ya?


ataupun


Apa ubat untuk kanser?


Takdenyeeeeeeeee takyah la pikir sampai macam tu sekali lol. Cuma kau baca lah pasal farmasi, latest news ke pape jelah jangan la otak kosong sangat k? Soalan yg aku dapat dulu, kalau ada event aku attend tak, macam mana nak bahagikan masa sbb couse farmasi ni susah etc etc. Tapi nak tunggu untuk di interview tu sampai 4 jammmmmmmmmmmmmmm pft



Untuk IV Farmasi UKM pulak, aku suka sbb aku dah biasa dah lepas 2 IV sebelum ni. So aku dah tak cuak dah, aku rilek je. Situation dia sama macam farmasi UM, dua orang interviewer 1 bilik. Sorang sorang ok jangan berangan nak group IV lagi. Tu ko tunggu lah time keje nanti. Yang UKM pulak, boleh bebas cakap BM or BI. Ikut lah kalau dia tanya soalan dalam bahasa melayu, jawab la dalam bahasa melayu. Kalau dia tanya in english, jawab lah in english. Simple je tak macam UM yang acah nak speaking je HAHAHAHA! Soalan dia pun bergantung paa nasib, kalau tak baik, dapat lah susah macam kawan aku kena soalan kosmetik kahkah mana mencekau nak jawab :DDD
Aku pulak kena menyanyi je lepastu boleh pulak berbual politik dengan dorang hahahaha.So, semua bergantung pada nasib.



Sekarang inilah part yang ditunggu-tunggu! TIPS UNTUK TEMUDUGA BAGI IJAZAH SARJANA MUDA/ DEGREE!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (saja bagi beso beso baru hilang cuak korang tu ececeh)



So, here are the tips;
  • Jangan neves sangat. PASTIKAN SENYUM!!!!!!!!!
  • Suruh mak dengan ayah doakan yang terbaik In sha ALLAH nanti Allah tolong
  • Berlatih speaking sebab memang akan kena speaking punya.
  • Jangan jadi FAKE. Cakap je apa yang kau rasa (tapi pikir dulu eh jangan main cakap je)
  • Pakai pakaian yang sopan, Kalau nak mekap, pastikan yang tak heavy. Takyah mekap macam nak gi disko. Bukannya kompem dapat kalau mekap macam tu :P
  • Pakai tudung atau baju kaler yang pastel, soft. Jangan pakai warna striking, silau mata orang tgk
  • Pastikan IC dan surat tawaran serta sijil sijil bawak. 
  • Baca la current issues about course yang korang dapat tu. 
  • Try to impress the judges. Jangan kaku sangat. Talk with expression okay?
  • Kalau dia tanya pasal macam mana nak solve a problem, bagi yang paling bernas. Jangan jadi macam aku. Merepek je suruh kuarantin budak yg suka makan benda berlemak +.+
  • Yang penting, steady. Takyah gelabah. Jangan terkejut kalau kau jumpa lagi ramai non malay dari malay. 




Tu je lah kot. Kalau ada pape nak tanye, boleh la email direct ke hawa397@gmail.com atau dm je kat ig @cthawaaa sebab kat blog ni kalau korang komen bukannya perasan pun hahahaha. Harap post ni membantu ya? 

Adios!















Contacts

email; hawa397@gmail.com


Affiliates

Amy Anna Marina Anis GBK Niyaz Kiddo Wolf Rui Chikienna AlynHyunnie Next?


Bygones

Belajar memandu? wth PASUM officially ended Acah azam tahun baru Dignity as a crown. My life as a student began Review about SM Sains Muar (SAMURA)


Take a bow

Designer: Eunice
Inspiration: Plastic!Romance
Color: Color picker tool
Icon: Reviviscent


Copyrighted by Hawa